Wat is fijnstof?
Als we het over fijnstof hebben gaat het om deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 10 micrometer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtstof, gipsstof, betonstof, enz.. Je wilt jezelf en anderen daar niet aan blootstellen. Fijnstof is in zo goed als alle gevallen gevaarlijk voor de gezondheid en de gevolgen van het inademen daarvan worden vaak onderschat. Je kunt er op den duur chronisch ziek van worden of zelfs vroegtijdig door sterven.
Mag je het opzuigen?
Als je fijnstof op wilt zuigen moet je daar een speciale stofzuiger voor hebben die gecertificeerd is voor het opzuigen van fijnstof. Niet alleen de stofzuiger zelf maar ook alle onderdelen dienen geschikt te zijn voor fijnstof (denk aan bijvoorbeeld filters en stofzuigerzakken). Er zijn o.a. ARBO richtlijnen die dat ook vereisen. U dient altijd zelf op de hoogte te zijn van alle geldende wet- en regelgeving betreffende het opzuigen van fijnstof of andere (gezondheids)gevaarlijke stoffen. Zuig in ieder geval nóóit fijnstof op met een stofzuiger die uitsluitend voor huishoudelijk gebruik is bedoeld!
Hoe zit het dan met jullie eigen merk zakken en fijnstof?
Wij laten ook eigen merk zakken maken voor diverse professionele fijnstof geschikte stofzuigers. In die gevallen vermelden wij bij onze eigen merk zakken altijd expliciet of deze geschikt zijn voor het opzuigen van fijnstof. Zijn ze niet geschikt voor fijnstof? Dan zijn de stofzuigerzakken van een huishoudelijke kwaliteit synthetisch materiaal geproduceerd welke in principe niet geschikt zijn voor het opzuigen voor fijnstof. Desondanks is er een groot aantal klanten die onze eigen merk zakken daar toch voor gebruiken. Een aanzienlijk deel van die klanten is daar prima over tevreden en een klein gedeelte niet. De mate van tevredenheid hangt sterk af van de persoonlijke eisen/verwachtingen en het soort fijnstof dat wordt opgezogen. Het is voor ons dus onmogelijk om vooraf te bepalen of je tevreden zult zijn. Er is maar één manier om daar achter te komen en dat is simpelweg een kwestie van proberen. Let wel; je bent en blijft te allen tijde verantwoordelijk voor het naleven van regelgeving en zorg te dragen voor jouw gezondheid en die van anderen!
Wat als het fout gaat?
In het slechtste geval kunnen de poriën van de zak dermate verstopt raken (met name bij gipsstof) waardoor een zak kan gaan scheuren. Voor de machine zelf is dat veelal niet erg, sterker nog, de machines zijn vaak zo gemaakt dat deze zonder zak gebruikt kunnen worden voor het opzuigen van fijnstof. Wat wel bezwaarlijk kan zijn is dat je de ketel dan niet goed meer stofvrij kunt legen. Daarnaast krijgen de filters ook meer te verduren waardoor deze soms sneller vervangen dienen te worden.